4 Mayıs 2016 Çarşamba

Evlilik "EV" lilik midir?


Evlilik TDK' daki sözlük anlamıyla "evli olma durumu, nikâh" demektir. Yani nikâh için gerekli şartlar sağlanmış olduğunda evli olunmuş olunuyor (!) Bu olunmalar durumu devletin sağlıklı bir toplum yapısı için oluşturmuş olduğu olmazsa olmaz resmi sözleşmelerden biri elbette. Bizimse evli olma durumundan kastimiz tamamıyla başka bir şey.

Anlaşmış her iki insan bir eve sahip olur, yani "ev" li olur ancak evli olabilir mi? Bu sorunun yanıtı kocaman bir Hayır! Peki neden?

Çünkü;

1. Evlilik fiziksellikten öte duygusal bir bağlılığın ürünüdür.

2.Salt madde birliktelikleri hiçbir zaman bir dolmuş durağında bekleyen insanların birlikteliklerini geçemez.

3.Evli olmak, farklı iki ruhun ruhtaş olabilmesi, eksi ve artılarla nötrleşebilmesidir.

4. Evlilik aile kavramıyla geleceğin de inşası olduğundan kurulan yuvada meydana gelecek çocukların, gelişimleri için yalnızca bir evde barınıp, yiyip, içip, uyumaları yeterli olmamakla birlikte, bedenen ve ruhen sağlıklı bireyler olarak yetişebilmeleri için anne babalarının birbirlerine sevgi ile baktıkları bir evlilikleri olduğunu görmeleri gerekir.

5. Evlilik söz vermek demektir, iyi günde, kötü günde, hastalıkta ve sağlıkta... Kişilerin verdikleri sözü tutmaları çoğu zaman zordur, iyi günlerde ilişkiler iyi iken kötü günlere sabretmek ve zorlukların üstesinden gelebilmek çoğu çift için aşılamaz bir durum olabilmektedir.

6. Aşk, hayattaki en kıymetli şeylerden biridir, oysa çiftler birbirini anlayamadığında bu güzel duygu da azalıp tükenmektedir.

Evet, bir eve sahip olmak, bir evde birlikte yaşamak evli olmak demek değildir. Aile kavramını oluşturan temel iki etken olarak erkek ve kadın, çocukları ile oluşturacakları üçlü sacayağının iki ayağını oluşturur. Bu yüzden evlilik emek ister, anlayış, sevgi, ilgi bekler. "Ben" den önce " Sen" denilemeyen evliliklerin ömrü genelde kısa olmakta ya da verimsiz hayatları netice vermektedir.

Maddenin bu denli değerli olduğu günümüzde sanatçı Kıraç'ın şarkısında; "eski bir gelinliğe, bir bakır bileziğe, annemden kalan şu yüzüğe razıysan gel benimle" dediği bir sevgili -evet belki zorsa da- bulunması imkânsız değildir. Gerçekten seven gerçek sevgiliye evet diyebilmeniz ve gerçekten evli bir çift olabilmeniz dileğiyle :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder